• Incendis de Reflexió-Manifest d’Hortus Civitatis

  Hortus Civitatis és un projecte emprenedor amb una filosofia empresarial lligada al 4rt sector on els valors socials, educacionals, de sostenibilitat i respecte per l’entorn, guiant la seva feina i manera d’entendre el marc on es desenvolupa. Vertaderament conscients del desastre ecològic ocasionat pels incendis a Mallorca (Andratx, Estellencs, Artà), com a amants de la natura i profundament entristits per aquests esdeveniments, manifestam la següent reflexió que volem fer extensiva a la població:

  – A hores d’ara, el balanç d’hectàrees d’ús forestal cremades ascendeix a (2.208 Andratx-Estellencs + 479 Artà) 2687, que suposen un 1,78% del total de superfície forestal de Mallorca-Cabrera de 150.248,82HA (segon dades del 4rt Inventari Forestal Nacional). Ens pareix una dada que s’ha de tenir en compte ja que la superfície destinada a ús forestal a l’àrea de referència suposa un 44% del territori, allunyant-se de la mitjana nacional que s’estableix en un 55%. Tot això ens porta a la trista conclusió que no ens podem permetre altres incendis d’aquestes característiques, que destrueixen la flora i la vegetació autòctones.

  – Especialment sensibilitzats per la reducció important d’arbres afectats; pi blanc (Pinus halepensis) alzina (Quercus ilex) ullastre (Olea europaea), mata (Pistacia lentiscus), etc. Ens preocupa el grau d’arborat que ha quedat després de l’incendi.

  – La prevenció dels incendis i la presa de consciència ha de ser una tasca de tots, especialment a l’àmbit docent, on estam disposat a treballar establint col.laboracions i sinergies positives amb altres sectors.

  – L’àrea afectada per l’incendi a l’inventari forestal apareix com a “puig desarborat”, el procés de recuperació natural va permetre comunitats de plantes herbàcies anuals molt secas i autèntics combustibles vegetals.

  – Ens preocupa l’arribada de la pluja d’estiu i tardor, amb la conseqüent pèrdua de nutrients, necessaris pel rebrot.

  – Repoblar en aquest moment la superfície afectada no es prioritari, hi ha tasques més importants per realitzar : la protecció del sòl.

  – Consideram que la plantació de peus de planta a la zona no s’ha de realitzar en ple estiu, sinó esperar al començament de la tardor, tal com es fa en qualsevol sembra d’espècies forestals a la regió mediterrània.

  – Als ecosistemes mediterranis, han evolucionat en presència constant de foc, la regeneració del bosc i la restauració ecològica completa és complicada, així i tot, creiem que ajuntat esforços, podem “guiar” d’una manera respectuosa.

  – Estam disposat a treballar juntament amb la Associaciò Balear de l’Arbre – ABA, idear actuacions forestals amb criteri conservacionista, sòlides i reals, de fet, tenim en marxa la redacció d’un projecte de restauració ambiental basat en la tècnica de Foresteria Anàloga i el “TallafocsVerd” ideat per la Fundación + Árboles.

  – La base de tota societat és l’educació dels infants, en ells està el futur dels boscos i l’oxigen que respiram ara.

  Hortus Civitatis

   

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *